Easy Life/Nuova R2S, czajnik szklany* VICTORIAN GARDEN, kwiaty
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Czajnik ze szkła borokrzemowego* wraz porcelanowym zaparzaczem i pokrywką o naniesionym na powierzchni porcelany bardzo ładnym motywie charakterystycznym dla mini-kolekcji Victorian Garden(firmowanej włoską marką "Easy Life/Nuova R2S").
"Easy Life/Nuova R2S" istnieje od prawie pół wieku.
Koncern ceniony jest nie tylko na Półwyspie Apenińskim, ale również w całej Europie dzięki wyjątkowej oryginalności, wyszukanemu design, jak również wysokiej jakości wykonania.
Współpraca z najlepszymi projektantami pozwala tworzyć firmie oryginalne produkty znajdujące uznanie wśród szerokiego grona klientów.
Od początku włoski koncern "Easy Life/Nuova R2S" postawił na bezkompromisową jakość swoich wyrobów, szlachetność swojej białej porcelany kostnej i wszystkich innych materiałów, które używa do produkcji.
Ich produkcją dla koncernu zajmują się fabryki we Włoszech(melamina), Chinach(porcelana i szkło) i Niemczech(serwetki).
Przy produkcji której zastosowano charakterystyczny sposób wypału(tzw. biskwitowy), nadający wyrobom porcelanowym specyficzne walory użytkowe i estetyczne. Wypał biskwitowy odbywa się w temperaturze ok. 1200C, a następnie po szkliwieniu wypala się „na ostro” w temperaturze 870-900C.
Podstawowa specyfikacja:
- pojemność czajnika = około 450ml
- wysokość czajnika = do około 12cm
- sposób pakowania: kartonowe o motywie kolekcji
- motyw: trwale naniesiony, bez złoceń (można myć w zmywarce)
*/Szkło borokrzemowe produkowane jest w zaledwie kilku miejscach w Europie. Dzięki swoim właściwościom znajduje coraz szersze zastosowanie w różnych obszarach.
Szkło borokrzemowe stosuje się nie tylko w naczyniach kuchennych, ponieważ jego niepowtarzalne walory powodują, że produkuje się z niego naczynia laboratoryjne oraz naczynia dla dzieci oraz niemowląt. Naczynia z wysokiej jakości szkła borokrzemowego są nie tylko bezpieczniejsze, ale również bardziej estetyczne niż naczynia ze zwykłego szkła sodowego(np.: szklanki, kubki, czajniki) nic więc dziwnego, że amerykańskie organizacje konsumenckie rekomendują szkło borokrzemowe!!!
Szkło sodowe(zwykłe, tradycyjne) w porównaniu do szkła borokrzemowego posiada:
- niższą odporność termiczną, niską wytrzymałość na szok termiczny;
- kilkukrotnie wyższy współczynnik rozszerzalności termicznej
- praktycznie musi być hartowane, aby mogło być wykorzystane w kuchni
- niższą odporność chemiczną, przez co podatne jest na matowienie pod wpływem środków myjących, związków chemicznych w żywności, itp.
- niską wytrzymałość na wstrząsy (np. niebezpieczeństwo skaleczeń lub połykania kawałków szkła przez dzieci) oraz zarysowania
- powierzchnia mniej gładka, trudna do czyszczenia
- może zawierać substancje niebezpieczne (np. kadm, ołów).